黑豆水《本草拾遺》記載,黑豆能"明目鎮心"溫補,久服好顏色變白不變老,提示黑豆抗衰老作用。《本草綱目拾遺》言其「服之能益精補髓,壯力潤肌,髮白後黑,久則轉老為少,終其身無病。」黑豆含有豐富的蛋白質、脂肪、維生素、微量元素和粗纖維等。
黑豆—減少皮膚皺紋據《本草綱目》載:"黑豆入腎功多,故能治水、消脹、下氣、制風熱而活血解毒。" 黑豆為豆科植物大豆的黑色種子,又名烏豆、黑豆
黑豆,豆中之王,方便沖泡保存既丹波黑豆茶,有豐富維他命E、多種氨基酸、花青素、異黃酮、多酚、不飽和脂肪酸、食物纖維、維生素、礦物質等。
大豆數種,唯黑入藥。黑豆外皮含高效花青素,抗氧化,消除自由基,預防衰老,烏髮養顏。
丹波黑豆王者之源,天賦盆地,獨一無二丹波霧,晝夜寒暖極異,得天獨厚。
丹波黑大豆,黑豆之王,丹波土之豐沃,溫差之激,盆地之氣候,味道,營養之最高峰。
丹波黑大豆尺寸驚人,無基因改造,100粒一般黑豆約40克,丹波黑豆竟可重達80克。維生素E及抗氧化成分為一般黑豆2-3倍。
丹波黑大豆,黑豆之奇,水煮可發大至3倍,仍完好無損,比一般品種更甜。
黑酢家丹波黑茶豆,100%嚴選丹波黑豆,無基因改造,日本直送。
嚴選丹波最高級別黑豆,日本篠山產地,無添加,天然,無基因改造﹑無咖啡因﹑無輻射殘留,嚴格品質管控,精挑細選,保留根源營養之丹波⿊⾖茶。
黑豆職人30年專職,低溫烘焙,時間與溫度之精湛,眼耳口鼻手之焙感,精工磨成碎粒。
每個黑豆茶包,盛載着烘焙職人多年之心血,將大粒、黑實及嚴選之丹波黑豆,保持原粒低溫烘焙,再精工磨成碎粒,專注於10分鐘泡浸過程,有效地將黑豆珍貴之營養溶和於水中,讓大家感受一杯幸福的黑豆茶。
黑豆茶滋陰養顏,祛濕排毒,去水修身,補血安神,嫩白皮膚,健腸通便,保持青春防老,女士週期週理,更年期健康。 補腎養肝,補腎強身,養肝明目,健脾化瘀,適合三高人士,舒緩眼睛疲勞,促進血液循環,改善四肢冰冷,烏髮抗衰,改善脫髮。
黑豆茶坐月調理,補氣血,去水腫,產後修身,促進上奶,健腸通便,改善四肢冰冷。 男女老幼,小童促進發育健康,男士補肝護腎,女士滋陰養顏,女士生育後調理,中年更年期健康,長者白髮營養保健。
黑豆茶烏髮美顏,有助烏髮,預防脫髮,保持青春,嫩白皮膚,有助除斑,抗氧化,防皺紋。 安養眠神,無咖啡因,緩解血管緊張,有助情緒放鬆,提高睡眠質素。
黑豆茶滋陰養顏,祛濕排毒,去水修身,補血安神,嫩白皮膚,健腸通便,保持青春防老,女士週期週理,更年期健康。 補腎養肝,補腎強身,養肝明目,健脾化瘀,適合三高人士,舒緩眼睛疲勞,促進血液循環,改善四肢冰冷,烏髮抗衰,改善脫髮。
去水修身, 瘦身排毒。適合三高人士, 血管清道夫, 有肋降膽固醇, 預防血管老化, 動脈硬化, 腦中風, 中性脂肪
1茶包可沖4杯水,適合熱泡或冷泡,可放雪櫃作凍飲,豆味香濃撲鼻,茶味濃郁持久。

用家分享

經歷過追奶,餵人奶之苦既信義妹,幸好當時找到用黑豆茶幫助上奶,已經成功照顧2兩位小朋友既育兒期。 現在信義妹同小朋友都有keep住飲黑豆茶吸收營養。

黑豆有助上奶,對餵人奶既信義妹來講很重要呢~~~ 奶水不足

任何可以提高奶量的湯水、食物、營養品,我都會嘗試,第一炮就係產婦恩物黑豆茶。 於坐月或哺乳期間飲用黑豆茶,竟可以補血氣,去水腫,改善四肢冰冷,也幫助產後修身,仲可以促進上奶,增加奶量(呢個最重要)。

同我差唔多年紀嘅朋友都開始有出現白髮嘅問題啦,我自己都會食下啲黑芝麻或者飲黑豆茶嚟延緩衰老。
同我差唔多年紀嘅朋友都開始有出現白髮嘅問題啦,我自己都會食下啲黑芝麻或者飲黑豆茶嚟延緩衰老。
平時已經少飲水嘅我,在口罩生活期間更加少飲水,飲水次數更加少之又少...唔夠水份好易喉嚨乾涸,連上廁所都少,好易病啊~近排我搵到個方法令我喜歡上喝水!我每天都沖丹波⿊⾖茶,一個⿊⾖茶包加一支一公升熱⽔,浸泡5-10分鐘,可重複浸泡!我喜歡黑豆茶香味
我自己喝了一段時間,覺得腸胃好左,冇咁多胃氣,而且好多時一覺瞓天光,沒再半夜扎醒了。之前返工成日坐好易手腳冰冷,我喝了黑豆茶也改善了這個問題,沒再太怕冷了~
好容易攰的我好需要補腎,食太多藥丸類營養品,胃部功能弱的我,未必頂得順,所以飲茶都係我的另外選擇。
好容易攰的我好需要補腎,食太多藥丸類營養品,胃部功能弱的我,未必頂得順,所以飲茶都係我的另外選擇。
所以平日在office 我都常常沖杯黑豆茶, 黑酢家專門搜羅日本天然健康食材, 嚴選丹波黑豆茶 採用日本丹波頂級篠山黑大豆, 喝出健康好氣息。

長期坐在辦公室,整天保持同一姿勢,令血液循環減慢,下半身特別容易水腫....喝完黑豆茶最明顯的感覺就是,可以改善四肢冰冷和水腫問題。

「好驚上唔到奶,BB唔夠飲!」 除咗可以飲用上奶湯水幫手之外, 仲可以飲黑豆茶幫手上奶😁個時細佬岩岩出世個陣, 我除左有飲炒米茶之外, 就係飲黑豆茶~
「好驚上唔到奶,BB唔夠飲!」除咗可以飲用上奶湯水幫手之外,仲可以飲黑豆茶幫手上奶。
個時細佬岩岩出世個陣,我除左有飲炒米茶之外,就係飲黑豆茶~~
其實余媽媽每逢Period後都會飲用黑豆茶調理和改善血液循環, 體力都會恢復得快啲, 仲可以健腸通便~ 我身邊有啲媽媽朋友產後坐月都用佢嚟調理, 聽講對上奶都好有幫助! 仲有呀~由於黑豆可以補腎, 所以黑豆茶都有助改善白髮、脫髮問題, 真係多功能~

余媽媽每逢Period後都會飲用黑豆茶調理和改善血液循環,體力都會恢復得快啲,仲可以健腸通便~ 

我忙於照顧初⽣生BB,最⽅便就係即泡即飲嘅黑⾖茶。

豆類有豐富蛋白質,黑豆中蛋白質含量是牛奶的12倍,含多種營養成分,有滋補養顏、烏髮亮膚、抗氧化抗衰老、強化血管、補腎強身等功效,有豆中之王之稱,特別適合女士們食用。

黑酢家嚴選日本京都丹波出產的黑豆,推出的丹波黑豆茶,一直深受歡迎,我試過之後,都有意用來代替每天必飲的咖啡呢~